Post Top Ad

Post Top Ad

loading...

ponedjeljak, 11. travnja 2016.

Kadulja se ubraja među najljekovitije biljke našeg planeta

Njezino latinsko  ime - Salvia officinalis - potječe od riječi salvare što znači spasiti ili liječiti.
U grobnicama faraona ova biljka je bila glavni sastojak smjese za balzamiranje.
Grčki liječnik Dioskorid koristio ju je za liječenje mnogih bolesti poput krvarenja, groznice, mokraćnih kamenaca i neredovitih menstruacija.
U vremena Karla Velikog kadulju su sadili u svakom vrtu i smatrali najljekovitijom biljkom.
Koristili su ju za liječenje skoro svake bolesti pa je zbog toga dobila status svete biljke.

Kadulja je čudesna biljka koja...


  • ima antibakterijsko, antigljivično i antiseptičko djelovanje
  • pročišćava krv
  • ublažava depresiju i stres
  • snižava temperaturu i djeluje protiv bolova
  • smanjuje razinu šećera u krvi
  • pomaže kod krvarenja i upala
  • regulira rad crijeva i želuca
  • pomaže kod migrene i reume


Kadulja djeluje protiv učestalih povraćanja i proljeva, a bolje nego bilo koja druga biljka pomaže radu crijeva i želuca.
Povoljno djeluje na ženske tegobe. Poboljšava tonus rodnice, djeluje antigljivično, pomaže kod reguliranja menstruacije, uspostavlja hormonalnu ravnotežu i sprječava tegobe menopauze.
Kadulja pomaže radu bubrega i sprječava nastanak edema.
Ova biljka također ima svoje mjesto i u kozmetici, pa tako predstavlja odlično  sredstvo za potamnjivanje kose i prikrivanje sijede kose.

Čaj od kadulje 
Priprema se tako da se u četvrt litre ključale vode stavi jedna čajna žličica usitnjene kadulje i pusti da na laganoj vatri otklopljeno kuha tri minute. Skine se s vatre, neka odstoji desetak minuta. Procijedi se i pije dvije do tri šalice dnevno, ovisno o tegobama. Ako se radi o upali grla, krajnika i bolestima dišnih organa – topao čaj zasladi se s medom

Čaj izvrsno djeluje na bolesnu jetru, otklanja nadimanje i sve druge tegobe povezane s oštećenom jetrom. Pročišćuje krv, čisti sluz iz dišnih organa i želuca, jača tek i otklanja crijevne smetnje i proljeve. Kod uboda insekata stavljamo na mjesto uboda smrvljeno kaduljino lišće. Za vanjsku primjenu posebno preporučujemo kaduijin čaj kod upale krajnika, bolova u vratu, gnojne upale zuba, upale ždrijela i usne šupljlne. Mnoga djeca i odrasli bi izbjegli operaciju krajnika da su pravovremeno koristili kadulju. Kada nemamo krajnika, koji kao policajci tijela zadržavaju i prerađuju otrove, ovi izravno djeluju na bubrege. Kaduljin oparak pomaže kod krvarećih i klimavih zubi, paradentoze i čireva na zubnom mesu. 
NUSPOJAVE
 u velikim  dozama je neurotoksična!! što znači toksična za mozak... nervoze..glavobolje..vrlo rijetko ali zabilježeno halucinacije...., osim toga vrlo jak čaj izaziva kontarkcije - što će reći stezanje mišića; što znači da na vrlo osjetljiv želudac koji je tada i podražen može komotno izazvati povraćanje, a kod trudnica...hmm..neželjene kontrakcije maternice u vrijeme kad nikako nebi smjelo biti...iako se kod nas tradicionalno koristi baš u trudnoći...ali i tad samo 1 šalica.... mišljenja sam zbog tonusa maternice........., oprez je isto potreban u jakim dozama kod epileptičara ili migreničara... svih kojima grčenje mišiča posredno ili neposredno šteti... 

Nema komentara:

Objavi komentar