Post Top Ad

Post Top Ad

loading...

petak, 29. travnja 2016.

Kako napraviti domaći liker?


Pod pojmom "likeri" podrazumljevamo alkoholna pića sa umjerenim sadržajem alkohola (više od 18 % alkohola)i najmanje 200 gr šečera na litru likera. Vrsta likera zavisi od dominantne sirovine. Osnovni tipovi likera su: slatki, emulzijski, voćni,likeri-kokteli i gorki likeri(biljni likeri) koji se uglavnom pripremaju od gorkih lijekoviti biljaka i sadrže malo šečera 
Slatke likere uglavnom možemo pripremati od lijekoviti bilja, čaja, kahve i začina(cimeta, korijandera, klinčiča, vanile itd) Na našem tržišstu nalaze se gotove arome  nekih od pomenutih biljaka koje mogu poslužiti ka dobra osnova, al na nju treba dodati nešto "lično"
Još je veće zadovoljstvo ako sve pripremite sami od prirodni sirovina, zatim od lijekovitog bilja ili voća
Treba istaći da "arome" (esencije ) koje se kupuju sadrže na etiketi upustva kako da sami napravite neki liker od voća

Osnovne sirovine za pripremu likera su voće ili lijekovito bilje, voda, šečer, med i alkohol. Kvalitet vode je veoma
važan, pa ćemo koristiti samo destilovanu vodu 


Šečer je važan sastojak likera, a za naše potrebe šečer moramo malo"oplemenimo". Uglavnom pripremimo sirup od šečera il ga prepržimo: to znači da ga možemo pržiti do različitog stupnja(boje), već prema tome koji liker želimo da napravimo. Postupak prženja šečera prepuštamo vama da sam isproba, jer će tako likeru dodati lični pečat. Šečer se inače može pržiti od smeđožute pa do tamnosmeđe boje, tj karamele. Pre prženja šečeru treba dodati nekoliko kapi limunovog soka il na vrh noža limunske kiseline, a isti rezultat možete postići i sa nekoliko kašika bijelog vina. 
Dodatak prirodne kiseline, što smo upravo spomenuli onemogućiće naknadnu kristalizaciju šećera u gotovom piću, a liker će biti ukusniji
Najčešći problem kod pripreme likera u domaćinstvu, a ujedno i najvažniji dio je izbor alkoholne “baze” likera. Na tržištu nema neutralnog alkohola, tj. alkohola bez mirisa. Za naše potrebe moramo se dakle poslužiti onim što nađemo u našoj trgovini ili ljekarni, a to je rafinirani alkohol s 96% vol. alkohola.
Mi ćemo se na ovom blogu potruditi napisati više od sedamdeset originalnih recepata za pripremu likera, a često i sa sadržajem meda umjesto šećera, kao i direktno prenesenim sastojcima voća u likere.

Nema komentara:

Objavi komentar