![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnOcx6Hcb-dCgseYYJiu_RFKY1CuwYfBvguxtYgF5Ll-uqHtGMVgtljiB1LJy9AimUwTzq73KDWTEFqp4Eyqeu2S25b8-T6Vf67jy3FvKKxVqAs7yhS_-5SRHaHWpOZ_hAofYTbeiG53_j/s640/sjemenke_lana.jpg)
Svakako je interesantno čuti čemu one služe i čime su to točno zadivile
svijet zdravlja. I sjemenke i ulje svojim svojstvima uvelike doprinose
čovjekovom zdravlju. Ponajprije su tu omega-3 masne kiseline koje štite srce i
naš krvožilni sustav djelujući protuupalno i uravnotežujući ritam kucanja srca.
Iznimno
visoka razina omega-3 masnih kiselina u ovoj namirnici smanjuje razinu lošeg
kolesterola odnosno LDL-a koji se veže uz srčane bolesti, pretilost, dijabetes
i metaboličke sindrome.
Već smo spomenuli lignin(Lignin (fenilpropani) su drvenasta vlakna
biljke koja služe za povezivanje i potporu, te joj daju čvrstinu. To je
strukturni element perifernih ovojnica sjemenki. Lignin se ne otapa u vodi,
kiselinama i bazama.
Izvori
lignina jesu zrelo povrće, patlidžan, jagoda, kruška i rotkvice. Lignin
smanjuje probavljivost biljnih vlakana, veže se za žučne kiseline i na taj
način spriječava apsorpciju kolesterola.)
koji
mogli bismo reći u lanu zaista posjeduje svojstva kakvog super heroja. Već je
neko vrijeme predmet istraživanja raznih znanstvenih studija koje iznose
njegovo antikancerogeno djelovanje.
Lanom je
moguće stabilizirati i razinu šećera u krvi te predstavlja saveznika u borbi sa
suvišnim kilogramima obzirom da djeluje na ubrzanje metabolizma potpomažući
izgaranje suvišnih, nezdravih masnoća u tijelu. Točnije, polinezasićene masne kiseline,
koje se nalaze u sjemenkama lana povećavaju vjerojatnost mršavljenja za čak
37%.
Ovdje
djeluju i vlakana koja, osim što produžuju osjećaj sitosti, također snižavaju
razinu kolesterola i pospješuju probavu. Zbog kombinacije ulja i vlakana,
lanene sjemenke služe i kao izuzetno dobar laksativ. Osim toga, lan je
djelotvoran u rješavanju problema suhe kože a kako ne bismo zaboravili i ljepši
spol u nešto poznijim godinama, pokoja žlica usitnjenih lanenih sjemenki dnevno
će uvelike smanjiti učestalost valunga. Općenito se drži da konzumacija
sjemenki lana i lanenog ulja pozitivno utječe na cjelokupan čovjekov
imunitet.Lan u prehrani
Lan je
moguće konzumirati na nekoliko načina koji uključuju upotrebu lanenog ulja u
prehrani, usitnjenih sjemenki ili pak izvorni oblik. Same sjemenke su nešto
kompliciranije za pripremu od ulja, ali za razliku od njega sadrže vlakna.
Nutricionisti ih svakako preporučuju zbog lake apsorpcije hranjivih tvari, a
optimalna doza bila bi jedna do dvije jušne žlice usitnjenih sjemenki dnevno.
Naše tijelo
ne može samo sintetizirati omega 3 masnu kiselinu već ju moramo unijeti hranom.
Lanene sjemenke i laneno ulje predstavljaju upravo idealan izvor spomenutog.
No, prije svega potrebno je voditi računa o izbjegavanju termičke obrade i sjemenki
i ulja obzirom da kao i kod većine drugih stvari, na ovaj način uvelike
uništavate ljekovita svojstva lana.
Imamo još
jednu napomenu pri kupovini a ta je da pripazite da su sjemenke cjelovite a ne
prepolovljene obzirom da takve gube prehrambenu vrijednost. Moguće je kupiti i
već mljevene lanene sjemenke. Dok je sjemenke nešto teže pripremati, laneno
ulje je iznimno jednostavno za konzumaciju.Sjemenke lana je moguće umijesiti u
kruh ili kolače i to ili kao cijele ili pak izmiksane. Ove potonje možete dodavati
različitim jelima, umacima, salatama, juhama od povrća, sarmama, popečcima,
žitaricama za doručak
Nema komentara:
Objavi komentar