Orahovača
se u našem narodu odavno koristi kao lek za mnoge bolesti, a mi vam donosimo
nekoliko recepata kako da je napravite
orahovaca- rakija
orahovaca- rakija
Orahe
možemo koristiti u različitim preparatima i proizvodima poput rakije i likera,
kako bismo pomogli svom telu u borbi s nekim oboljenjima. Proizvodi sa orasima
brzo deluju i veoma su efikasni za probleme sa štitnom žlezdom, grlom,
respiratornim traktom, bronhitisom, imunitetom…
Orasi
i med
Dvadeset
mladih zelenih oraha dobro operite i osušite suvom krpom. Iseckajte svaki plod
na 4 dela i stavite u posudu, najbolje staklenu teglu. Orahe prelijte sa pola
koligrama meda, najbolje bagremovog i zatvorite dobro teglu. Ovo treba da odstoji
mesec dana na suncu.
Dok
seckate mlade orahe, stavite na ruke zaštitne rukavice kako biste izbegli fleke
po koži koje se teško skidaju.
Možete
probati i ovaj recept
Jedan
litar lozove rakije stavite u teglu gde ste prethodno stavili 40 mladih iseckanih
zelenih oraha. Prelijte sa kilogramom domaćeg meda. Promešajte plastičnom
kašikom i dobro zatvorite (najbolje plastičnim poklopcem). Neka stoji na suncu
40 dana.
I
jedan i drugi preparat, nakon perioda stajanja, procedite i pijte svakodnevno
po jednu rakijsku čašicu.
Orahovača
je dobra za štitnu žlezdu
Rakija
od oraha se od davnina u narodnoj medicini koristi kao prirodni lek za bolesti
štitne žlezde. Koriste se zeleni orasi jer su oni najbogatiji jodom.
Oko
40 komada vrlo mladih oraha zasecite nožem, stavite u veću staklenu posudu i
prelijte sa 2 litra domaće komovice. Zatim dodajte šećer u količini koju
želite, ali ne previše. Posudu dobro zatvorite i neka odstoji na suncu 6
nedelja.
Procedite
i sipajte u flaše vaš domaći liker od oraha. Na prazan stomak pijte ujutru po
jednu rakijsku čašicu.
Liker
od zelenih oraha je prirodni preparat za lečenje bolesti želuca, sluzokože usta
i grla, a posebno je dobar za štitnu žlezdu, jer je bogat jodom.
Kada
brati zelene orahe
Zelene
orahe berite početkom juna jer su tada najlekovitiji. Neka budu zdravi plodovi
bele boje kada ih presečete.
U
liker, osim oraha, komovice i šećera, možete dodati malo karanfilića, štapić
vanile, cimet ili osušenu koru limuna ili pomorandže.
Veoma
zanimljiv napitak ćete dobiti i ako se u proceđenu tečnost doda i 700 ml
crvenog vina ukuvanog s pola kiograma šećera.
Liker
od zelenih oraha, pre posluženja, blago promućkajte da se podigne lekoviti
talog. Služite kao aperitiv ohlađeno i to u čašicama s dodatkom malo leda i
kriškom limuna
Nema komentara:
Objavi komentar