Post Top Ad

Post Top Ad

loading...

srijeda, 27. travnja 2016.

Vitaminom B3 nazivaju se niacin (nikotinska kiselina)








Vitaminom B3 nazivaju se niacin (nikotinska kiselina) i njegov amid, niacianiamid, također poznat pod nazivom nikotinamid. Pojavljuje se u obliku bijelog kristaličnog praha bez mirisa. Pelagra, bolest koja nastaje zbog pomanjkanja vitamina B3 bila je prilično nepoznata prije početka dvadesetog stoljeća. Početkom dvadesetog stoljeća pelagra se počela širiti u nekim dijelovima SAD-a gdje je takoreći uvezena zajedno s kukuruzom iz Južne i Srednje Amerike. Od godine 1910. do 1935. na godinu je bilo čak 170 000 slučajeva pelagre u nekim južnim dijelovima SAD-a no uzrok bolesti nije bio poznat.

Za nikotinsku se kiselinu kao kemijski spoj u to vrijeme znalo, no nitko je nije povezivao s pelagrom. Opis nikotinske kiseline kao kemijskog spoja dolazi još iz godine 1867. kada ju je prvi puta kao takvu opisao znanstvenik Huber. Kada se pelagra u SAD-u proširila do epidemijskih razmjera ministarstvo zdravstva poslalo je bakteriologa dr. Josepha Goldbergera da je istraži.

Godine 1922. on upozorava na to da je bolest uzrokovana nedostacima u prehrani i da se može spriječiti i liječiti dodavanjem kvasca u prehrani. Liječnici širom svijeta doslovce su ga ismijali jer su smatrali da je bolest uzrokovana toksinom u hrani ili virusom. 1937. godine, međutim, dolazi do pronalaska da nikotinska kiselina može liječiti bolesti.

Utjecaj na zdravlje i djelovanje
Vitamin B3 je bitan za metabolizam masti u organizmu. Masne kiseline su građevni elementi određenih komponenata stanice (npr. staničnih membrana) i potrebne su za sintezu mnogih steroidnih hormona. Točan mehanizam djelovanja niacina na lipoproteine nije poznat, no pretpostavlja se da
inhibira otpuštanje masnih kiselina iz adipoznog tkiva, pojačava aktivnost lipoprotein lipaze, smanjuje sintezu triglicerida i inhibira lipolizu. Sprječavanjem razgradnje masti niacin utječe na smanjenje slobodnih masnih kiselina u .Niacin je uključen u metabolizam inzulina i regulaciju razine šećera u krvi, iako točan mehanizam nije poznat.  Pretpostavlja se da molekula nazvana faktorom tolerancije na glukozu za svoju aktivnost mora sadržavati vitamin B3 te mora biti prisutna za optimalnu aktivnost inzulina. Inzulin se luči kada su razine glukoze u krvi visoke, a visoke doze niacina smanjuju osjetljivost stanica na inzulin. Stoga je potrebno kontrolirati razine šećera u krvi (posebno oboljeli od šećerne bolesti) pri uzimanju većih doza niacina. Pretpostavlja se, iako još nije naučno dokazano, da olakšava i problem artritisa (upalu zglobova) i snižava pritisak krvi. Bitan je za sintezu seksualnih hormona (estrogena, progesterona, testosterona), kao i kortizona, tiroksina i insulina. Ovaj vitamin je nephodan za zdravo stanje nervnog sistema i funkcionisanje mozga.
Niacin je dakle prijeko potreban u:

  • unutar staničnom disanju
  • proizvodnji nekih steroidnih hormona
  • održavanju zdravlja kože i membrana sluznice
  • održavanju zdravlja živaca i središnjeg živčanog sustava
  • održavanju zdravlja probavnog sustava
  • homeostazi kalcija
  • razvoju i rastu
  • proizvodnji inozitola


Vitamin B3 se u biljkama pojavljuje u obliku nikotinske kiseline, dok u životinjskim tkivima u obliku nikotinamida. Nikotinamid i nikotinska kiselina se u hrani pojavljuju većinom u vezanom obliku što značajno smanjuje njegovu biološku dostupnost
Sadržaj u hrani
Najbogatiji izvor niacina u hrani su kvasac, kikiriki, meso, riba, cijelo zrno žitarica i cijelo brašno. Voće, povrće i jaja, te mlijeko i mliječni proizvodi općenito su vrlo siromašni niacinom.
zvori:


  • suhi neaktivni kvasac
  • svježi pekarski kvasac
  • kikiriki
  • maslac od kikirikija
  • orasi
  • jetra (goveđa i janjeća)
  • zečetina
  • pileća jetra
  • puretina
  • piletina
  • konzervirana tunjevina
  • losos
  • konzervirane sardine
  • pšenične klice
  • smeđa riža
  • pšenično brašno od cijelog zrna
  • kukuruzno brašno od cijelog zrna
  • ječmeno brašno od cijelog zrna
  • heljdino brašno od cijelog zrna

Pogledajte ostale vitamine B skupine


Nedostatak u organizmu
Simptomi nedostatka vitamina B3: opća slabost, slabost mišića, gubitak apetita, infekcije kože, problemi s probavom (dijareja ili konstipacija), povraćanje, usporen metabolizam što rezultira manjom otpornošću na hladnoću, loša koncentracija, anksioznost, umor, nemirnost, apatija i depresija

Pelagra

Dugotrajan nedostatak vitamina B3 u organizmu uzrokuje pelagru. Simptomi koji se pojavljuju na koži uključuju nekoliko tipova lezija, koje su obično bilateralno simetrične i slične opekotinma od sunca. Prvo se pojavljuju na dijelovima tijela koji su direktno izloženi sunčevoj svjetlosti, odnosno, rukama i nogama. 
Na području vrata nastaje tzv. Casalova ogrlica. a na licu se javljaju lezije u obliku leptira. Ostali simptomi koji se javljaju su: ljuštenje kože, eritem, osjećaj pečenja na koži, keratoza dijelova kože izloženih suncu, dermatitis, alopecija, edem, hiperpigmentacija i zadebljanja kože. S
imtpomi koji se pojavljuju na sluznici zahvaćaju primarno usta, ali mogu zahvatiti i vaginu te uretru. Pojavljuje se glositis i stomatitis, pojačano lučenje sline, edem jezika, jezik i oralna sluznica postaju crveni i bolni te se pojavljuju ulceracije posebno ispod jezika i na sluznici donje usne. 
Simptomi u probavnom traktu uključuju osjećaj pečenja u ždrijelu i jednjaku, konstipaciju, mučninu, povraćanje, dijareju (često krvava zbog hiperemije i ulceracije sluznice crijeva. Simptomi u središnjem živčanom sustavu uključuju glavobolju, vrtoglavicu, tremor, anksioznost, demenciju, poremećaje u pamćenju i orijentaciji, zbunjenost, konfabulaciju, uzbuđenje, depresiju, maniju, delirij, paranoju, agresiju, insomniju, encefalopatiju te razne psihosenzorne (dojam postojanja bolno žarkih svjetala, intolerancija na mirise koja uzrokuje mučninu i povraćanje, vrtoglavica nakon naglih pokreta) i psihomotorne poremećaje. 
Ako se pelagra ne liječi, smrt će nastupiti kroz pet godina od oboljenja. Liječi se nikotinamidom, u dozama koje ovise o stupnju napretka bolesti. Nikotinamid se češće koristi nego nikotinska kiselina, jer ne uzrokuje nuspojave kao što su svrbež, peckanje i sl.

Uzroci nedostatka vitamina B3
Nedovoljan unos hranjivih tvari

Nedostatak vitamina B3 se može razviti nedovoljnim unosom samog vitamina B3, no i triptofana te lizina. Također, nedostatak vitamina B3 se može razviti nedovoljnim unosom proteina, vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina), vitamina B6(piridoksina), vitamina B9 (folne kiseline), vitamina A, magnezija, kalija, željeza i cinka te pretjeranim unosom leucina. Pelagra se češće pojavljuje u kulturama gdje je kukuruz glavni izvor hrane. Naime, niacin se nalazi u kukuruzu, no u vezanom obliku te je njegova biološka dostupnost smanjena, a može se apsorbirati u crijevima samo ako se kukuruz prvotno obrađuje lužinom 



Hartnupova bolest

Hartnupova bolest je nasljedna bolest koju karakterizira pogoršan prijenos (apsorpcija) aminokiselina, uključujući triptofan, kroz membranu tankog crijeva i proksimalne tubule bubrega. Bolest je slična pelagri, a liječi se oralnom primjenom niacina
Ostali uzroci

Kroničan proljev, upalne bolesti crijeva, Chronova bolest, iritabilna crijeva, fizička trauma, stres i dugotrajna vrućica mogu uzrokovati nedostatak vitamina B3. Pretjerana konzumacija alkohola također uzrokuje nedostatak vitamina B3 (alkoholna pelagra) i to zbog loše prehrane koja ne sadrži dovoljne količine vitamina B3 i triptofana te zbog loše apsorpcije istih


Pogledajte ostale vitamine B skupine

Nema komentara:

Objavi komentar