Post Top Ad

Post Top Ad

loading...

srijeda, 11. svibnja 2016.

LJEKOVITI NEVEN: Zlato iz naše bašte!


nevenovo-ulje

Teško je povjerovati u sva pozitivna dejstva koja ovaj mali cvijet ima na vaše zdravlje. Na latinskom nosi naziv Calendula Officinalis, a u narodu je poznat i kao žutorod, ognjanac žutelj ili bilec.

Neven je jedna od najljekovitijih biljaka na našim prostorima.
Prirodna kozmetika, čajevi, ulja od nevena – širok spektar njegovog djelovanja je fascinantan. Prema svom porijeklu on je jednogodišnja zeljasta biljka mediteranskog porijekla. Uzgaja se još od XII veka, starim narodima je on bio odlično poznat, a njegova primjena u narodnoj medicini ostala je do današnjih dana iako mu se ranije u većoj mjeri pridavao značaj.
Neven ima jarko narandžastu boju i primamljivog je izgleda,
niskog rasta do maksimalnih 70 centimetara, sa izraženim gorko slatkim mirisom. Kao lijek koristi se cijela biljka osim korijena, a najveću primjenu u liječenju ima sam cvijet i latice nevena. Cvjeta od juna pa do prvih mrazeva, a njegov cvijet se bere i suši.
Za 1 kg suhog nevena u prosheku je potrebno 5 kg svježeg. Njegova primjena je i unutrašnja i spoljašnja. U sebi sadrži mnoga ljekovita svojstva kao što su eterična ulja, karotenoidi, sadrži tanine saponine, flavonide, kao i gorke materije i smolu. Od nevena se prave čajevi tinkture ali i kreme i ulja, sve navedeno ima izuzetno široku primhenu.
Prirodna kozmetika od nevena
Ukoliko ne želite sami da pripremate kozmetičke proizvode od nevena budite sigurni da su oni brojni, sada već masovni u kada je prirodna kozmetika u pitanju. Dostupne su vam i kreme i ulja koja pored izuzetnog dejstva imaju i prijatan miris.
Čaj od nevena
Čajevi od nevena se prave da bi se ublažili mensturalni bolovi i smanjilo obilno krvarenje. Ovaj čaj se koristi i protiv povraćanja kao i kod jakih prehlada. Budući da djeluje umirujuće utiče na nesanicu kao i na ubrzano lupanje srca.119368341
Nevenom se pročišćava krv, a mast od njegovih cvjetova odlično djeluje na hemoroide. Nevenova mast se koristi i za saniranje rana i povreda, a veoma jednostavno se pravi. U “opranu” domaću mast (mast se prema narodnom receptu mora isprati devet puta sve dok ne bude “snežno” bijela) se doda sok od svježe iscjeđenog cvijeta nevena.
Na toploj ringli se neven i mast mješaju dok se dobro ne sjedine, a kada se ohladi i postane žute boje, odložena u kutijice spremna je za primjenu. Takođe se može koristiti za opekotine ili izgorjelu kožu od prekomjernog sunčanja. Budući da je obična mast u pitanju ne možete da očekujete fantastičan miris ali su rezultati nedvojbeno takvi.
Tinkture se koriste za različite upalne procese, odlične su kod dubokih rana, ali i drugih upalnih procesa na koži (pojava akni, crvenilo). Zbog njegovog višestrukog dejstva i odličnih rezultata primjenjuje se u velikoj mjeri i u prirodnoj kozmetici, kojoj sve više pribjegavaju žene željne trajnih efekata. Neven može da suzbije mnoge upalne procese, da eliminiše crvenilo akne i bubuljice, ali takođe može da djeluje preventivno.
Ulje od nevena
Ulje od nevena u kombinaciji sa nekim od eteričnih ulja koje će mu dati lijep miris bolje je od bilo kog losiona za vašu kožu, jer se u njemu nalaze svi potrebni sastojci za ishranu i sjaj vaše kože. Ukoliko koristite nevenovo ulje, vodite računa da ga dobro zatvorite jer oksidira. Ako užegne izgubiće sva ljekovita svojstva koja u sebi ima.
Djelovanje nevena je gotovo bez granica, sa ovom biljkom možete da riješite skoro sve što vam padne na pamet. Na selu ga mnoge domaćice gaje u svojim baštama. Pored toga što ima ljekovito dejstvo izuzetno je lijepog izgleda. Ukoliko živite u gradu možete da ga gajite u žardinjerama ili kupite u zdravoj hrani. Kako god da odlučite sigurno je da treba da ga imate u svojim domovima.
Izvor: kuhinjica.rs

Nema komentara:

Objavi komentar