Post Top Ad

Post Top Ad

loading...

utorak, 3. svibnja 2016.

Vitamin B5 ( pantotenska kiselina)



Za razliku od drugih vitamina, vitamin B5 poznatiji je pod svojim drugim nazivom, pantotenska kiselina. To je naziv koji se najčešće koristi i u literaturi i u vitaminskim pripravcima. Premda jedan od manje razvikanih vitamina, pantotenska kiselina jedan je od najvažnijih vitamina u tijelu.
Riječ je vjerojatno o tome da je ovaj vitamin široko rasprostranjen i u biljnom i u životinjskom svijetu, pa njegov manjak u tijelu nije toliko čest kao manjak nekih drugih vitamina. No, pantotenska kiselina dio je jednog od najvažnijih koenzima u tijelu, koenzima koji sudjeluje u toliko kemijskih reakcija da ih je gotovo teško sve nabrojati.
Riječ je o koenzimu A koji sudjeluje u više od sedamdeset različitih kemijskih reakcija, od proizvodnje jednog od najvažnijih neurotransmitera, acetilkolina, do proizvodnje mnogih hormona te razgradnje mnogih proteina, šećera i masti. Pantotenska kiselina prvi puta je izolirana iz jetre ranih 1940-tih godina. Svoje ime dobila je prema grčkoj riječi pantos što znači svugdje, jer ovaj je vitamin široko rasprostranjen i u životinjskom i u biljnom svijet

Pogledajte ostale vitamine B skupine


Utjecaj na zdravlje i djelovanje
Aktivni oblik ovog vitamina je koenzim A koji sudjeluje u više od sedamdeset različitih kemijskih reakcija. Pantotenska
kiselina potrebna je za proizvodnju nekih masnih kiselina, a nužna je i u razgradnji šećera, nekih proteina, te u proizvodnji kolesterola, steroidnih hormona, melatonina i neurotransmitera acetilkolina. Kolesterol je u tijelu prijeko potreban jer se iz njega proizvode mnogi hormoni, žuč i dr. Ljudi koji su deficitarni u kolesterolu podložniji su stresu i ozljedama pri radu. Pokazalo se da je i pantotenska kiselina neophodna u borbi tijela protiv stresa, neophodna je i za imunitet tijela jer stimulira gotovo sve obrambene stanice.Vitamin B5 igra važnu metaboličku ulogu u ljudskom organizmu. Jedna od važnih uloga vitamina B5 se odnosi na proizvodnju hormona adrenalnih žlezda i stvaranje energije.
Dugo je vec poznato da ovaj vitamin povećava rezerve energije u organizmu i ojačava sportske mogućnosti. 
Vitamin B5 snižava nivo holesterola u krvi i štiti organizam od kardiovaskularnih bolesti. Ovo se pre svega odnosi na derivat pantotenske kiseline - pantetin.
Vitamin B5 pomaže i u bržem zarastanju rana. Izgleda, da ovaj vitamin stimuliše ćelijski rast i proces zarastanja. Ova tvrdnja nije još u potpunosti potvrđena, ali sve indicije ukazuju na to. 
Pantotenska kiselina ima slijedeće funkcije:


  • disanje stanica
  • proizvodnja acetilkolina
  • proizvodnja i razgradnja nekih masnih kiselina
  • proizvodnja mnogih hormona
  • razgradnja ugljikohidrata i proizvodnja energije
  • razgradnja i sinteza nekih proteina
  • ugrađivanje hemoglobina u crvene krvne stanice
  • upotreba vitamina A u tijelu
  • upotreba vitamina D u tijelu
  • stimulacija imuniteta


Izvori
Pantotenska kiselina je, kao što je već rečeno, široko rasprostranjena u biljnom i u životinjskom svijetu, no u hrani je prisutna u relativno malim količinama
Životinjski izvori pantotenske kiseline su: jaja, piletina, puretina, govedina, jetra, bubrezi, pastrva, tuna, bakalar, losos i jastog.
Biljni izvori pantotenske kiseline su: krumpir, grašak, brokula, integralne žitarice, blitva, zob, rajčica i njeni proizvodi, kvasac, gljive, sjemenke suncokreta, leća, kelj, cvjetača, kupus, buča, soja, orašasti plodovi, avokado i jagode.

Nedostatak u organizmu
Nedostatak pantotenske kiseline (vitamina B5) je izuzetno rijedak s obzirom na široku rasprostranjenost ovog vitamina u hrani. Međutim, može se javiti u stanjima kronične pothranjenosti, dok se većina saznanja o simptomima nedostatka vitamina B5 dobila istraživanjima gdje su se koristili antagonisti ovog vitamina
Simptomi nedostatka vitamina B5 su: razdražljivost, umor, apatija, utrnulost, parestezija, grčevi u mišićima, hipoglikemija, povećana osjetljivost na inzulin, nemir, slabost, poremećaji sna, depresija, glavobolja, pogoršana koordinacija, mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, nadutost,kardiovaskularna nestabilnost, smanjena otpornost na infekcije, pogoršana funkcija nadbubrežne žlijezde, „sindrom gorućih nogu

Uzroci nedostatka vitamina B5
Nedostatak pantotenske kiseline se najčešće javlja u kombinaciji s nedostatkom vitamina B skupine, ali i ostalim vitaminima, u stanjima kronične pothranjenosti. Dakle, najčešći uzrok nedostatka ovog vitamina jest njegov nedovoljan unos hranom, ali to je izuzetno rijetko, s obzirom da je pantotenska kiselina široko rasprostranjena u hrani. Međutim, pojedina stanja povećavaju potrebu za ovim vitaminom, a uključuju trudnoću, pubertet, stariju dob, stres i alkoholizam. Također, opaženo je pojačano izlučivanje pantotenske kiseline u oboljelih od šećerne bolesti, dok je apsorpcija iste znatno smanjena u oboljelih od upalnih bolesti crijeva. Stoga oboljeli od šećerne bolesti i uplanih bolesti crijeva pripadaju skupini kod koje postoji rizik od nedostatka ovog vitamina. Važno je napomenuti da gotovo svi simptomi nedostatka pantotenske kiseline nestaju uzimanjem iste.

Pogledajte ostale vitamine B skupine


Toksičnost
Pantotenska kiselina pripada grupi vitamina koji nisu toksični ni kada se konzumiraju u izrazito visokim dozama. Nema nikakvih izvještaja o tome da je ovaj vitamin ikada proizveo ikakvo toksično djelovanje u ljudi zbog prevelikog konzumiranja. No, to ne znači da ga se treba konzumirati u prevelikim dozama. Najmanja smrtonosna doza za štakore procijenjena je na deset grama vitamina po kilogramu težine životinje. To je vrlo visoka doza. Prevedeno u ljudske termine, to bi značilo preko pola kilograma vitamina (700 grama) za čovjeka teškog sedamdeset kilograma

Nema komentara:

Objavi komentar