Vitamin H
Biotin je vitamin topljiv u vodi, a naziva se još vitaminom B7 i vitaminom H. Važan je za metabolizam aminokiselina i masti te za regulaciju gena i staničnu signalizaciju. Izvori biotina su jetra, piletina, riba, orašasti plodovi, gljive, banane i matična mliječ. Bogat izvor biotina su i jaja, no dugotrajna konzumacija sirovih jaja može rezultirati nedostatkom ovog vitamina. Nedostatak biotina ipak nije tako čest zbog njegove široke rasprostranjenosti, a glavni simptomi uključuju dermatološke i neurološke poremećaje
Utjecaj na zdravlje i djelovanje
Vitamin H funkcioniše kao komponenta (tj. koenzim) specifičnih enzima, koji katalizuju reakcije prenosa
ugljendioksida (karboksilaciji). Na taj način vitamin H učestvuje u sintezi masnih kiselina, purinskih nukleotida i u metabolizmu razgranatih aminokiselina (tako što doprinosi većoj mišićnoj masi, pa ga koriste i sportisti za dobijanje atletske građe).
Vitamin H takođe doprinosi zdravijoj kosi i sprečava njeno opadanje.
Neke studije su pokazale, da je često količina vitmaina H izlučenog mokraćom veća od količine vitamina unetog hranom, a količine izlučene fecesom su čak 3-6 puta veće od količine unete hranom.
Izvori
Hrana
Izvori biotina: pivski kvasac, jetra, bubrezi, piletina, sardine, skuša, losos, kamenice, jaja, orašasti plodovi (bademi, kikiriki, orasi, indijski oraščić), maslac od orašastih plodova, mlijeko i mliječni proizvodi, mahunarke, cvjetača, integralne žitarice, mekinje, gljive, banane i matična mliječ.
Biotin se nalazi skoro u svim namirnicama, no u mnogo manjim količinama nego ostali vitamini B skupine, a javlja se vezan za proteine ili u obliku biocitina. Biološka dostupnost biotina je niska ili značajno varira, ovisno o namirnici, odnosno, obliku biotina koji se u njoj nalazi. Većina se biotina u namirnicama životinjskog podrijetla, orašastim plodovima, žitaricama i kvascu nalazi vezana za proteine, dok se veći postotak slobodnog, nevezanog oblika nalazi u povrću, voću, mlijeku i mekinjama
Nedostatak u organizmu
Biotin je široko rasprostranjen vitamin i njegov nedostatak je vrlo rijedak.
Simptomi nedostatka biotina su: gubitak kose, gubitak teka, konjunktivitis, depresija, letargija, halucinacije, osjećaj trnjenja i pečenja u rukama i nogama, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje, glositis, bljedilo, umor, ataksija, hipotonija i dermatitis u obliku crvenog osipa koji se ljušti, posebno oko očiju, nosa, usana i genitalnog područja
Uzroci nedostatka biotina
Avidin
Dugotrajna konzumacija sirovih jaja, točnije bjelanjaka, može uzrokovati nedostatak biotina. Naime, avidin je peptid koji se nalazi u bjelanjku, a koji veže biotin i time sprječava njegovu apsorpciju. Od ukupne količine proteina u bjelanjku, 0,05 % je avidina, dok fiziološka uloga ovog proteina nije još točno poznata. Međutim, sličan protein, streptavidin, kojeg luče bakterije iz roda Streptomyces, ima antibiotičku ulogu. Stoga se pretpostavlja da avidin u jajima ima sličnu ulogu te da štiti embrij od bakterija, kojima je potreban biotin za rast. Avidin i kompleks avidina i biotina su vrlo stabilni na djelovanje proteaza, pa se zato biotin ne otpušta s avidina u gastrointestinalnom traktu. Međutim, kuhanjem jaja (bjelanjaka) avidin se denaturira čime se omogućava otpuštanje biotina, a time i njegova uspješna apsorpcija
Trudnoća
Pogledajte ostale vitamine B skupine
Stanicama koje se brzo dijele je potreban biotin za biotinilaciju histona i sintezu karboksilaza, pa je stoga potreba za biotinom u trudnoći povećana. Istraživanja pokazuju da značajan broj (min. 30 %) žena razvija marginalan ili subklinički nedostatak biotina tijekom trudnoće. Također, postoji zabrinutost da i manji nedostatak biotina tijekom trudnoće može uzrokovati urođene mane (npr. „zečja usnica). Više možete pročitati u poglavlju „Utjecaj na bolesti i zdravlje
Ostalo
Ostali uzroci neodstatka biotina uključuju dugotrajnu parenteralnu prehranu bez biotina, bolesti jetre i bubrega, hemodijalizu te pretjeranu konzumaciju alkohola. Pogoršana apsorpcija biotina se može javiti i u slučaju gastrointestinalnih poremećaja kao što su upalne bolesti crijeva i akloridrija, a također i korištenjem nekih lijekova
Toksičnost
Prema istraživanjima, biotin je netoksičan vitamin, uziman oralno ili intravenozno. Provedeno je istraživanje o mogućem toksičnom učinku biotina u oboljelih od nasljednih poremećaja metabolizma ovog vitamina. Oboljeli su uzimali oralne doze biotina od 200 mg dnevno kroz period od 6 mjeseci i nije zabilježena toksičnost biotina
Pogledajte ostale vitamine B skupine
Nema komentara:
Objavi komentar