Post Top Ad

Post Top Ad

loading...

nedjelja, 4. prosinca 2016.

Luk za zdravlje






















Često izbjegavamo luk jer nam smrdi i bojimo se da neugodnim zadahom ne otjeramo ljude oko sebe. No kada bismo znali koliko nam luk dobrobiti čini za tijelo, ne bismo marili za loš zadah. Luk treba jesti jer obnavlja i čisti tijelo, rješava vas proljetnog umora i štiti vas od bolesti. Luk se od najstarijih vremena koristi u liječenju bolesti kroz ljekovite obloge, kapi i sirupe.

Luk je biljka koju je lako uzgojiti u vrtu i dostupna je kroz cijelu godinu. Luk se koristi od davnina, a i suvremena znanost potvrđuje njegovu učinkovitost. osobe koje jednu crveni luk imaju smanjen rizik od karcinoma pluća. Luk je bogat kvercetinom koji se puno bolje apsorbira iz luka nego iz ostalih namirnica. Ako imate astmatične napadaje, luk će vam ih ublažiti.





Kvercetin djeluje umirujuće poput lijekova protiv astme, a najveća koncentracija mu se nalazi u ljusci luka. Kako biste izvukli sve zdrave sastojke iz luka, stavite ga s ljuskom u lonac da kuha ili od osušenih ljuski luka možete pripremiti čaj, ali za to vam treba čisti organski luk bez štetnih pesticida.

Ako imate ubode pčela i osa, možete ih izliječiti sokom od luka i to svježim sokom odmah nakon uboda. Ako svaki dan jedete cijelu glavicu luka koja je ispečena u pećnici na slabijoj vatri, spriječit ćete začepljenje arterija, trombozu i grušanje krvi. Na glavicu možete staviti nekoliko kapi maslinovog ulja i takvog ga jedete uz ručak ili večeru.


Ako imate problema s uhoboljom možete pola glavice luka malo zagrijati na tavi i staviti u pamučnu krpu ili čarapu i lagano pritisnuti kako bi čarapa postala vlažna. Taj oblog stavite na uho i možete staviti kapu na glavu dok ga držite.




Ako imate simptome alergija, ne bacajte ljuske luka nego ga osušite i pripremite kao čaj tako što ćete ljuske preliti vrućom vodom, pustiti tako da stoji deset minuta i nakon toga procijedite. Ovaj čaj pijte dva tri puta dnevno po jednu šalicu i simptomi alergije će se smanjiti.

Autor: S. G

Nema komentara:

Objavi komentar