Sljedeći puta kada se nađe na vašoj trpezi dobro razmislite hoćete li baciti stabljiku.
Alternativna medicina mladi luk smatra nevjerojatno vrijednom i zdravom namirnicom koja djeluje na tijelo iznutra i izvana.
Za razliku od crvenog ili bijelog luka, poriluk se upotrebljava cijeli – i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće. Obiluje hranjivim i ljekovitim tvarima – sadrži veliku količinu mineralnih tvari i vitamin C, te eterična ulja sa sumporom. Ta ulja djeluju blagotvorno na dišne i probavne organe, bubrege, jetra, krv i krvne žile.
Kod upotrebe poriluka preporučuje se koristiti cijeli poriluk; i bijelu stabljiku i zeleno lišće. Naime, lišće, koje se često izbjegava, sadrži nekoliko puta više vitamina nego bijeli dio.
Ovo su neke zdravstvene dobrobiti:
– Pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno djeluje na promuklost, upalu pluća i astmu.
– Smanjuje povećanu količinu mokraćne kiseline, holesterola i masnoće u krvi.
– Poboljšava cirkulaciju krvi, te pomaže kod arteroskleroze i upale vena.
– Potiče bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, te pomaže kod bolova u bubrezima i bubrežnih kamenaca.
izvor:biljnaapoteka.info
Nema komentara:
Objavi komentar