Post Top Ad

Post Top Ad

loading...

petak, 27. siječnja 2017.

Kako liječiti anemiju prirodnim putem?


Anemija je prouzrokovana pomanjkanjem željeza u krvi, vitamina B12 i folne kiseline. Bolest se javlja dosta češće nego se to misli, a najčešće napada žene u dobi od 15 do 50 godina.

Najčešće do slabokrvnosti dolazi zbog pomanjkanja željeza. Željezo je neophodno za izgradnju hemoglobina, a uslijed pomanjkanja željeza dolazi do oslabljene apsorpcije drugih minerala i elemenata u krvi, što može dovesti do veće osjetljivosti na infekcije.


Slabokrvnost ili anemiju, čiji je uzrok pomanjkanje željeza liječimo pomoću preparata koji su obogaćeni željezom. Liječenje anemije traje duži period, čak i do 6 mjeseci, a važno je napomenuti da se ovau bolest ne liječi vitaminskim preparatima s dodatkom željeza jer oni ne sadrže dovoljnu količinu željeza za liječenje bolesti.

Također, tijekom liječenja anemije važno je ne unositi prevelike količine željeza u organizam.

Važnu ulogu u liječenju slabokrvnosti ima prehrana, pa se treba pridržavati i jesti hranu bogatu željezom. Već smo kazali da su najugroženije žene, u dobi od 15 do 50 godina, odnosno u vrijeme spolne zrelosti. Ženama je u toj dobi potrebno 15 miligrama željeza, dojiljama 20 mg, a trudnicama čak 25 mg. Tijekom mjesečnice, žena može izgubiti i do 13.5 mg željeza na dan, a neke studije govore da svaka peta žena zbog jakih mjesečnica ima anemiju.


Potrebe za željezom povećavaju se i tijekom rasta i razvoja, te u adolescenciji.

Željezo se apsorbira u dvanaestniku i u početnom dijelu tankog crijeva, pa u posebnu rizičnu skupinu spadaju osobe koje imaju problema, ili bolesti želuca i crijeva.

Kako liječiti anemiju?

Prirodna terapija biljem

Čaj od šipka, koprive, kičice i maslačka

Recept za pripremu čaja protiv anemije

– 2 žlice šipka

– 2 žlice lista od koprive

– 1 žlica kičice

– 2 žlice korijena maslačka

– 1 litra hladne vode

Priprema čaja: Usitnjeno suho bilje preliti hladnom vodom i ostaviti pokriveno preko noći. Nakon toga mješavinu zakuhati, i kuhati lagano 4 do 5 minuta, te ostaviti pokriveno da odstoji 15 do 20 minuta. Čaj procijediti, zasladiti medom i popiti tijekom dana.

Nema komentara:

Objavi komentar