Post Top Ad

Post Top Ad

loading...

ponedjeljak, 28. ožujka 2016.

Bršljan – prirodni lijek za bronhitis i astmu


Opis biljke: bršljan je do 20 m duga povijuša s trajno zelenim listovima i mnogobrojnim korenjem po stabljici kojim se pričvršćuje za drugo drveće i kamenje. Pri svojoj osnovi stabljika je položena, a zatim puzava. Listovi su kožasti. Gornji listovi po obodu su cjeloviti, dok su donji srcolika oblika i razdijeljeni u 3 do 5 režnjeva. Cvjetovi su sitni, izvana mrke, a iznutra zelene boje, skupljeni u poluloptasti štit. Bršljan je otrovna drvenasta penjačica sa advektivnim korenjem, koje mu služi za pričvršćenje uz podlogu (stabla, zidovi, dr.) a koje se razvija površinski, i dvije vrste kožnatih, naizmjeničnih zimzelenih listova: petoprstasti listovi su na stabljici bez cvjetova, a ovalno ušiljeni su na stabljici sa cvjetovima. Listovi su na licu tamnozeleni, sjajni, na naličju žutozeleni, dok su mladi obrasli sa dlačicama. Penjući se uz stabla dosegne visinu i do 30 metara. Kora je pepeljastosiva. Javlja se na vlažnim i humusnim zemljištima, ali dobro podnosi i kamenita i krečnjačka tla, voli vlažan vazduh.





Ljekoviti dio biljke: za lijek se upotrebljavaju listovi i plodovi.
Ljekovito djelovanje: bršljanov list već u malim količinama djeluje na krvne sudove i srce. Koristi se za liječenje bolesti slezene, polipa u nosu, bolesti očiju, mekih kostiju, kamena
i pijeska u bubrezima, upale mokraćnog mjehura i bijelog pranja kod žena. Koristi se, zatim, u liječenju kožnih bolesti, rana i skrofulozne djece (koju je potrebno kupati u uvarku od bršljanova lista). Bršljanov plod potrebno je oprezno koristiti. Miješanjem s preslicom i nanom koristi se u liječenju nekih unutrašnjih bolesti. Sa velikim se oprezom čaj od lista bršljana može upotrijebiti za reumatske i žučne tegobe, za čišćenje kože, čišćenje krvnih žila kod arterioskleroze, kod upale želuca i crijeva, te za regulaciju ciklusa mjesečnice, te kod kašlja, bronhitisa i astme. Ušmrknut bršljanov sok liječi od nosnih polipa. Ako se svake večeri kosa ispire čajem od lista bršljana, ukloniti će se perut, a pijenjem će se očistiti tijelo od trovanja pesticidima i štetna radioaktivna zračenja. Nije preporučljivo uzeti više od dvije kašike usitnjenog lista bršljana na litru vode. Bobice bršljana ne ostavljajte na dohvat male djece i nemojte ih koristiti za pripravljanje čaja.

Bršljan – prirodni lijek za bronhitis i astmu
Bršljan ima jako dobro djelovanje na dišne putove. Zahvaljujući visokom sadržaju saponina, bršljan je odličan olakšava iskašljavanje i razrjeđuje gustu sluz, odnosno sekret.
Bršljan sadrži otrovne ljekovite tvari koje djeluju protiv virusa – ( oblozi od čaja ili masti uklanjaju bradavice ), bakterija i gljivica – ( oblozi od bršljanovog čaja ili masti s bršljanom uklanjaju gljivice na koži i sluznici.) Bobice bršljana su najotrovnije, jer sadrže najviše saponina.
Recept za čaj od listova bršljana
Sastojci:
3/4 čajne žličica suhih listova bršljana
250 ml vode
Priprema:
Suhe listove bršljana preliti kipućom vodom i ostaviti da odstoji 10 minuta. Potom procijediti i po potrebi zasladiti sa medom.




Nuspojave



Bobice bršljana ne ostavljajte na dohvat male djece i nemojte ih koristiti za pripravljanje čaja.

Nema komentara:

Objavi komentar