Post Top Ad

Post Top Ad

loading...

utorak, 29. ožujka 2016.

List maline – najbolji čaj za trudnice

List maline – najbolji čaj za trudnice




Malo se zna da je pored divnog ružičastocrvenog ploda i list maline veoma koristan. Listovi ove biljke sadrže tanine i flavonoide, supstance veoma dragocene za naše zdravlje. Čaj od lista maline uživa veliko poverenje naroda kada su u pitanju problemi u trudnoći, od mučnine do sklonosti ka spontanom pobačaju.

Vekovima topao čaj od lista maline preporučuje se trudnicama. Trudnoća je specifično stanje i u tom periodu treba biti veoma oprezan kada su lekovite biljke u pitanju. Postoje biljke koje deluju na matericu pojačavajući kontrakcije, kao recimo cikorija. Takve biljke mogu izazvati prevremeni porođaj. Neke
biljke mogu uticati na plod (sastojci koje sadrže deluju mutageno). U tu grupu spadaju žalfija i iđirot. U trudnoći se ne preporučuje upotreba sledećih biljka: ruzmarin, žafija, pelin, iđirot, peršun, kleka, majčina dušica, rusa, bosiljak, morač i anis.

Čaj od lista maline deluje umirujuće na organe za varenje, smanjuje mučninu i povraćanje. Sa konzumiranjem ovog čaja počinje se od trećeg meseca trudnoće. Piju se dve do tri šolje na dan. On će pomoći budućim mamama da lakše iznesu trudnoću i smanjiće mogućnost javljanja spontanog pobačaja. 
 Sa uzimanjem ovog čaja može se nastaviti i nakon porođaja, da bi se mišićno tkivo materice regenerisalo i da se povrati prirodni tonus ovog mišićnog organa. 

Čaj za trudnice:
1 supenu kašiku lista maline prelijte šoljom ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite 20 minuta. Procedite i pijte dok je toplo. Dnevno se preporučuju dve do tri šolje ovog toplog čaja.Ako imate problem sa povraćanjem i mučninom dodajte i 1 kafenu kašičicu matičnjaka.

Čaj za porodilje (pije se nakon porođaja za regenerisanje i jačanje materice):

list maline (Rubus idaeus)       100g
hajdučka trava (Achilea millefolium) 100g
virak (Alchemila vulgaris)                 100g

Sve biljke pomešajte pa tri supene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode. Promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana.

.



Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.

Nema komentara:

Objavi komentar