Post Top Ad

Post Top Ad

loading...

srijeda, 30. ožujka 2016.

Ćaj od kamilice za spavanje

Depresija je poznata kao stanje dugotrajne bezvoljnosti i tuge koja nikako ne prolazi iako za nju nema nekog objektivnog razloga. Stara je koliko i čovječanstvo; ubraja se među najranije opisane bolesti u povijesti medicine, ali najraširenije psihičke poremećaje današnjice. Svjetska zdravstvena organizacija procijenila je da je depresija drugi najčešći poremećaj kod žena koji bi do 2020. godine mogao prerasti u problem broj 1. I dok većina liječnika za rješenje ovih problema nudi tradicionalna medicinska rješenja, pristaše alternativnih načina liječenja zalažu se za drugačiji pristup.

Kako bi tijelo ponovno steklo neophodan mir i opuštenost te se dobro odmorilo, pomoći mu može stari, dobri čaj od kamilice. Botaničkim nazivom Matricaria chamolilla, kamilica potječe iz istočne Europe i s Bliskog istoka, ali je
rasprostranjena i diljem Europe. Prepoznatljivu po sitnim bijelo-žutim cvjetovima i blagom mirisu, kamilicu možemo svrstati u samonikle biljke koje se pojavljuju na neobrađenim poljima, ali i u uzgojnu biljku o kojoj s velikom pažnjom brine čovjek.Stručnjaci pretpostavljaju da je za smirujući učinak kamilice zaslužan flavonid pod nazivom apigenin. Uz to, kamilica podiže razinu glicina u tijelu; aminokiseline koja opušta živce i mišiće, što direktno utječe na suzbijanje nesanice i depresije. Čaj od kamilice ima najviše terapijskih svojstava od svih ostalih čajeva, a uključuju analgetsko, protupalno, antimikrobno i antispazmičko djelovanje, što ga čini najomiljenijim biljnim napitkom u brojnim kućanstvima.Po već prokušanom receptu čaj je najbolje pripremiti od cvjetova, no u njihovu nedostatku poslužit će i kamilica u vrećici. Čaj nemojte piti neposredno prije spavanja, u suprotnom biste mogli imati problema s noćnim odlascima na WC.

Nema komentara:

Objavi komentar