Post Top Ad

Post Top Ad

loading...

subota, 23. travnja 2016.

Cink (Zn) - jedan od najvažnijih minerala u tijelu ključan je za dobar imunitet


Šta je cink?
Cink je poznat, između ostalog, imuno regulator. Osim toga sudjeluje u preko 200 funkcija u organizmu.Cink je mineral koji se u organizmu nalazi u količini od svega 2-3g, ali je neophodan za normalno funkcionisanje organizma. Neophodan je za rast i razvoj, za funkcionisanje imunog sistema, pomaže u bržem zarastanju rana, smanjuje rezistenciju na insulin, sprečava uvećanje prostate, utiče na stvaranje spermatozoida, koristi se u tretmanu impotencije i steriliteta, utiče na stvaranje testosterona, vraća mentalnu svežinu, za otklanjanje belih pega na noktima, kod akni, kod gubitka osećaja ukusa. Cink u organizmu podstiče stvaranje belih krvnih zrnaca u koštanoj srži, kao i sazrevanje takozvanih T-limfocita, neophodnih za odbranu organizma od brojnih patogenih klica. Osim toga, sprečava upale i suzbija viruse: ne dozvoljava da se virusi kijavice razmnoze i preko sluzokoze disajnih puteva prodru u telo. Hrana bogata cinkom i selenom će pomoći da prevenirate infekcije, ali i da se što brže i lakše izborite s upalama koje su već nastale, poput prehlade i gripa.
Osobe koje imaju hronični nedostatak cinka u organizmu sklonije su malignim bolestima, budući da ovaj izuzetni mineral deluje i kao
antioksidans (neutrališe dejstvo slobodnih radikala sprečavajući pritom pojavu raka). Osim toga, mineral cink podstiče bolju proizvodnju krvi, što je izuzetno važno za osobe koje su obolele od karcinoma što su podvrgnuti zračenju, koje smanjuje broj crvenih i belih krvnih zrnaca.Imunitet osoba koje imaju manjak cinka je oslabljen, što predstavlja još jedan faktor rizika od nastanka malignih oboljenja. Njegov nedostatak povezuje se s rakom jajnika, karcinomom dojke, pluća, creva, kože te leukemijom.

Šest načina djelovanja cinka na imunitet?
- regulira funkciju fermenata koji sadrže metale; 
- neophodan je za sintezu DNA, RNA i bjelančevina; 
- regulira međusobne reakcije između stanica recipijenata i stanica koje se dijele, a također između stanica recipijenata i meta-stanica; 
- prijeko je potreban za reguliranje transmisijske funkcije opni koje ovise o kalciju; 
- neophodan je za bjelančevine funkcionalnih struktura, kao primjerice za bjelančevinu mikro kanala; 
- manjak cinka loše djeluje na limfne stanice, jer izaziva pukotine. 

Cink za potenciju i plodnost

Ovaj dragoceni element ključan je za zdravlje testisa, te za optimalan broj, oblik i pokretljivost spermatozoida. Takođe, štiti DNK u reproduktivnim ćelijama, sprečava njihovo oštećenje i povećava šanse za oplodnju. Kada sperma uđe u ženski reproduktivni trakt, mineral cink se brzo razgrađuje i omogućava spermi da se brže kreće prema cilju -jajnoj ćeliji, te pomaže da se zadrže enzimi potrebni za proces oplodnje.

U kojim namirnicama se nalazi cink?
Unos cinka mora biti svakodnevan, jer ga organizam nema u rezervi. To će se najbolje postići raznovrsnom ishranom. Najbolji izvori cinka su namirnice životinjskog porekla:
- ostrige (80 mg cinka na 100 g), 
- teleća i svinjska džigerica (9 mg/100 g), 
- konjsko meso (6 mg/100 g), 
- žumance (4 mg/100 g), 
- riba i ljuskari (1,5-3 mg/100 g)
Integralne žitarice, mahunarke, orasi, zrna lana i susama, takođe sadrže veliku količinu cinka. Ali pazite, apsorpcija cinka iz namirnica biljnog porekla je lošija nego iz namirnica životinjskog porekla! To znači da vegetarijanci moraju da ga unose u većoj količini kako bi zadovoljili potrebe organizma.

Kako prepoznati nedostatak cinka?
Najčešći su simptomi nedostatka cinka suha i ogrubjela koža, beživotna kosa, krhkost i bijele mrlje na noktima, oslabljeni osjeti okusa i mirisa, gubitak teka i tjelesne težine, smanjena prilagodljivost očiju na mrak, proljev, česte infekcije, otežano zacjeljivanje rana, kožne iritacije i poremećaji poput dermatitisa i akni... Mogući su i poremećaji rasta i razvoja, koncentracije i pamćenja, imuniteta i izmjene tvari te impotencija i neplodnost. Nedostatak cinka prije svega treba nadoknaditi prehranom, a tek potom razmišljati o eventualnom uzimanju preparata sa cinkom, i to samo prema savjetu liječnika i nutricionista.Manjak ovog minerala može izazvati i poremećaj rasta i razvoja, koncentracije i pamćenja, kao i impotenciju i neplodnost kod oba pola. Jedan od navedenih simptoma, naravno, nije dovoljan da bi se posumnjalo na hronični nedostatak cinka u telu, ali ukoliko se prepoznate u nekoliko ovih tegoba, pogotovo ako potraju duže, ne bi bilo loše da proverite nivo cinka u organizmu te da pojačate unos namirnica bogatih ovim elementom, jer hrana bogata cinkom može biti vaš najvažniji saveznik i izuzetna preventiva…

Da li se može uneti previše cinka?
Toksične doze cinka su 150-500mg dnevno, pri čemu može doći do poremećaja nervnog sistema.

Nema komentara:

Objavi komentar