Post Top Ad

Post Top Ad

loading...

nedjelja, 24. travnja 2016.

Vitamin B2 ili riboflavin


Vitamin B2 ili riboflavin je drugi po redu od vitamina B skupine. Kao i ostali vitamini te skupine, topiv je u vodi. To je fluorescentni žućkasto narančasti pigment, ili takozvani flavin prisutan i u biljnim i u životinjskim tkivima. Riboflavin je otkriven prilično rano. Naime, otkriveno je da postoji B komponenta koja je, za razliku od tijamina otporna na visoke temperature, no mnogo je vremena prošlo prije no što se vitamin uspio izolirati. Prvi koji je u tome uspio bio je dr. R. Kuhn sa svojim suradnicima u Njemačkoj godine 1935. Budući da su ga izolirali iz surutke, nazvali su ga „laktoflavinom“. Naziv riboflavin službeno je usvojen 1952. godine.

Utjecaj na zdravlje i djelovanje
Riboflavin je jedan od vitamina takozvani antioksidanata. U toj svojoj ulozi posebno je važan u oku gdje štiti leće oka od oksidativnih oštećenja i sprječava nastanak katarakte. Druga važna stvar je da je riboflavin neophodan u pretvaranju jednog oblika Vitamina A /više/u drugi, koji je osobito važan za održavanje zdravlja kože. Vrlo često se događa da se u ljudi koji unose veće količine
Vitmin A  a u organizam očituju nuspojave nedostatka riboflavina koje se vrlo lako rješavaju terapijom ovim vitaminom.Vitamin B2 se usvaja u sluznici tankog creva u obliku fosfornih estara, a delimično i kao slobodan. Deponuje se u jetri, bubrezima i drugim organima. U malim količinama nalazi se i u krvi. Vitamin B2 je uključen u aktivnost enzima glutation reduktaze, koja učestvuje u održanju nivoa glutationa, molekula koji štiti organizam od slobodnih radikalaUtvrđeno je, da je biološka aktivnost vitamina B2 veća u supstratima, koji sadrže žute pigmente - flavine

Vitamin B2 je najviše potreban za:

  • zdravlje očiju i vida
  • zdravlje kože, osobito kože lica
  • zdravlje sluznice gotovo svih organa, osobito usne šupljine
  • izgradnju i sintezu nekih masti i masnih kiselina
  • metabolizam i stvaranje nekih aminokiselina
  • pretvaranje tijamina u njegov aktivni oblik
  • stvaranje energije potrebne tijelu
  • metabolizam ugljikohidrata
  • pretvaranje folne kiseline u njezin aktivni oblik koenzima


Sadržaj u hrani
Kao i kod ostalih vitamina B skupine, najbolji je izvor riboflavina kvasac. No, kvasac obično nije dio svakodnevne prehrane. U zemljama širom svijeta on se, međutim, prodaje kao dodatak hrani u neaktivnom obliku kao suhi prah, i ljudi ga jedu s hranom ili rade raznorazne napitke. Ne treba niti spomenuti da se u njemu sigurno nalaze neki neotkriveni sastojci, a ne samo svi vitamini B skupine. Zato je kvasac neobično zdrav.

Izvori:


  • ekstrakt kvasca
  • pivski kvasac
  • svježi pekarski kvasac
  • jetra
  • pšenične klice
  • pčenične mekinje
  • sojino brašno
  • tvrdi sirevi
  • janjetina i ovčetina
  • svježi sir
  • mlijeko
  • brokula
  • šparoga
  • mahune
  • avokado
  • prokulice
  • cvjetača
  • jagode


Ostali vitamini B skupine

Manjak vitamina b2Nedostatak riboflavina u tijelu najviše utječe na četiri glavna područja u tijelu, a to su usta i usna šupljina, oči, koža lica i koža vanjskih dijelova spolnih organa. Najčešće je riječ o slijedećim simptomima:


  • napuknuće u uglovima usnica
  • suhe, ispucane ili bolne usne
  • upale na vanjskim ili unutarnjim dijelovima usta
  • ispucani, ljuskavi takozvani geografski jezik
  • bolovi ili pečenje u jeziku
  • osjećaj kao da imamo pijesak u očima, stalna iritacija, svrbež ili pečenje
  • pojačano vlaženje očiju
  • česti umor očiju
  • crvenilo i popucane žilice u oku
  • oslabljeni vid
  • preosjetljivost na jako svjetlo
  • proširene zjenice oka
  • upale oka
  • prhutanje i ljuštenje kože lica osobito oko nosa, usana i ušiju
  • svrbež kože lica, osobito oko nosa i ušiju
  • umor
  • depresija
  • nesanica
  • slabost
  • ispadanje kose
  • slabija koncentracija i sposobnost učenja
  • poremećaj u radu živaca, kao što su trnci u stopalima i rukama
  • anemija


Ariboflavinoza
Ariboflavinoza je naziv za stanje uzrokovano nedostatkom vitamina B2 (riboflavina), a s obzirom da se kontinuirano izlučuje urinom, subklinički nedostatak ovog vitamina je relativno čest. Nedostatak vitamina B2 se rijetko pojavljuje samo, češće se javlja u kombinaciji s nedostatkom i ostalih vitamina topljivih u vodi.

Hronični alkoholičari
Kod kroničnih alkoholičara postoji rizik od nedostatka riboflavina zbog smanjenog unosa istog te smanjene apsorpcije i pogoršanog metabolizma ovog vitamina.
Trudnice, dojilje i novorođenčad
Trudnice i dojilje općenito imaju veće potrebe za vitaminima. Smanjene količine riboflavina tijekom trudnoće povećavaju vjerojatnost da će i novorođenče imati smanjene količine ovog vitamina u organizmu. Koncentracije riboflavina u mlijeku su poprilično osjetljive na majčin unos ovog vitamina i mogu se blago povećati dodatnim uzimanjem vitamina. Fototerapija kojom se liječi novorođenačka žutica može uzrokovati povećanje razgradnje riboflavina, što uzrokuje njegov neodstatak u organizmu

Najčešći uzrok neodstatka vitamina B2 je njegov nedovoljan unos prehranom. Češće se javlja u populacijama gdje se ograničeno konzumira meso, jaja, mlijeko, sir, zeleno lisnato povrće i integralne žitarice. Oboljeli od anoreksije rijetko uzimaju dostatne količine ovog vitamina, a pojedinci intolerantni na laktozu ne konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode koji su dobar izvor vitamina B2 te stoga mogu razviti ariboflavinozu. Ljudi koji su fizički vrlo aktivni mogu imati neznatno veće potrebe za riboflavinom. Međutim, riboflavin općenito ne utječe na povećanje sposobnosti tijekom vježbanja. Također, stres i trauma, uključujući opekotine i operacije, može uzrokovati nedostatak vitamina B2

Toksičnost
Riboflavin je apsolutno neopasan čak i kad se konzumira u izrazito velikim količinama. Do sada nema nikakvih izvještaja bilo kakvih štetnih nuspojava pri konzumiranju riboflavina, bez obzira na to je li riječ o uzimanju tableta ili injekcija. U tijelu se može zadržati neka mala količina koja je nužna za trenutačne potrebe, no sve se ostalo izlučuje mokraćom i stolicom. Riboflavin se, dakle, ni u kojem slučaju ne zadržava u tijelu. Izvještaji i rezultati istraživanja u vezi s toksičnošću riboflavina jasno ukazuju na to koliko je zapravo bezopasan.

Povezano 
Ostali vitamini B skupine

Nema komentara:

Objavi komentar