Post Top Ad

Post Top Ad

loading...

petak, 15. travnja 2016.

Iđirot – ljekovita svojstva i priprema čaja

Iđirot (Atorus calamus) je široko rasprostranjena višegodišnja biljka koja tisućama godina raste na istoku – u Kini, Indiji i Japanu. Veoma je cijenjen u tradicionalnoj kineskoj medicini a jedan car čak mu je nadjenuo ime “onaj koji produžava život”
U Starom Rimu od ove biljke spravljao se balzam za očuvanje ljepote, dok se u drevnoj Grčkoj upotrebljavala za liječenje tegoba izazvanih oboljenjima probavnog trakta. Iđirot se u Europi prvi put spominje oko 1560. godine, a odatle je nakon otkrića Amerike prenesen na novi kontinent, gdje su ga Indijanci masovno uzgajali. Međutim, tijekom 18. stoljeća primjena ove biljke počela je da jenjava pa danas uglavnom raste samoniklo i može se pronaći uz obale rijeka, močvara i potoka.
Iđirot, u narodu poznat i pod nazivima temišvarka ili vodeni božur, ima pljosnatu stabljiku koja može da naraste do jednog metra, sa dugačkim, sabljastim listovima i grozdastim cvastima u obliku klipa koje se sastoje od žutih cvjetića.

Ljekovita svojstva iđirota

Ova izuzetna biljka pokazala se iznimno učinkovitom u liječenju mnogih poteškoća:

Problemi s jetrom
Poteškoće s probavnim organima
Bolesti crijeva i želuca
Pospješuje izbacivanje bubrežnih kamenčića
Pomaže kod želučanih tegoba koje su vezane uz manjak želučane kiseline, kod katara, oslabljenosti i neuroze želuca, pomanjkanja teka, slabe probave, vjetrova te čira na dvanaestercu
Umiruje lupanje srca
Regulira pravilno izlučivanje žuči
Pomaže kod povišene temperature, bronhitisa, gripe, upale pluća, raka pluća i crijeva
Poboljšava cirkulaciju
Pomaže kod reume i gihta
Pospješuje izlučivanje mokraće
Poboljšava koncentraciju i pamćenje
Koristi se i kod problema s potencijom
Liječenje angina
Pomaže kod bolova u vratu
Koristan je kod neugodnog zadaha iz usta, upale desni i dezinfekciji usne šupljine
Jača i čisti krv
Neki kažu da ne postoji bolest crijeva koju iđirot ne može izliječiti, neovisno o tome koliko uporna bila.

Iđirot sadrži: glikozid, akorin, alkaloide, škrob, eterično ulje, smolu i neke tragove holina. Svojim divnim, aromatičnim mirisom iznimno podsjeća na cimet te se osim u svrhe direktnoga liječenja može koristiti i u kuhinji, gdje može poslužiti i kao zamjena za cimet.


Čaj za želudac i crijeva

U šalicu od 2,5 dl stavljamo pola žličice iđirota i pola žličice korijena bijelog sljeza, također prelijemo hladnom vodom i ostavimo da stoji 8 sati, te nakon toga procijedimo i podgrijemo.
Navedeni pripravak idealan je za osobe koji pate od lošeg funkcioniranja probavnog sustava.
Iđirot je također odlično miješati s preslicom za bolesti želuca.

Čaj za poticanje mokrenja

Potrebno je pomiješati po 25 grama podanka iđirota, metvice, zdrobljenih mekinja i peršinova lista. Tri žlice ove mješavine prelijemo s pola litre kipuće vode, poklopimo i pustimo da odstoji dva sata. Ovaj čaj najbolje je konzumirati tri puta dnevno, prije obroka.

Čaj za bolju probavu

Promiješajte po 20 grama podanka iđirota, matičnjaka, metvice, kamilice i koromača. Žlicu ove mješavine potrebno je preliti sa 2dl kipuće vode, poklopiti te popiti nakon jela.

Čaj za poticanje apetita

Za poticanje apetita preporučuje se kombinacija bilja koja se dobije tako da pomiješate po 20 grama podanka iđirota, kičice (gorčice), gorke djeteline i kore od gorke naranče. Ovu mješavinu potrebno je staviti u 1 litru rakije prepečenice i tako ju držati 8 dana, promućkajte mješavinu svako malo. Potrebno je piti tri puta na dan po jednu žlicu, pola sata prije jela.

Čaj protiv gastritisa i čira na želucu

Iđirot i slatki korijen (sladić) potrebno je samljeti i konzumirati tri puta dnevno prije jela po jednu žličicu u jakom čaju od kamilice.

Žvakanje korjena idirota služi za odvikavanje od pušenja


Također, može se koristiti i mješavina iđirota, lanenog sjemena, slatkog korijena i bokvice (po 100 grama). Dvije žlice ove mješavine prelijte sa 300 ml kipuće vode, promiješajte te pustite da odstoji pola sata. Nakon toga procijedite i popijte pola sata prije jela, po tri šalice svježe pripremljenog čaja na dan.

Nema komentara:

Objavi komentar