Post Top Ad

Post Top Ad

loading...

petak, 15. travnja 2016.

Lipa:Smiruje napetost i čuva srce

Lipa je veliko drvo čije stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost i do nekoliko stotina godina. Cvjetovi lipe su mali, zelenkastožute boje, ugodnog mirisa i grupirani u kitama. Cvjetanje traje 2 do 3 tjedna, a nekad se dogodi da prođe i za 5 do 6 dana. U našim krajevima rastu bijela ili srebrna lipa (Tilia tomentosa), velikolisna lipa (Tilia grandifolia) i sitnolisna lipa (Tilia parvifolia). Zahtijeva od vjetrova zaštićena zemljišta s dosta vlage ili nešto kiše u vrijeme cvjetanja.Cvijet se skuplja između 10 i 12 sati, prije jakog sunca, kako ne bi isparila esencijalna ulja. Cvjetovi se nakon berbe moraju osušiti. Najbolje ih je sušiti na nekom prozračnom mjestu i to u hladu. Nakon što se osuše oni moraju zadržati svoju prirodnu zelenožutu boju i izrazito ugodan miris. Čaj od lipe je efikasan lijek za probleme sa probavom, a lipov med je veoma cijenjen.

Dokazana ljekovita svojstva lipe su:


snižava krvni pritisak,

izuzetno dobar za ublaživanje bolova pri mokrenju,
pospješuje znoj i mokraću,

liječi od malokrvnosti,
liječi od vodene bolesti,
čisti krv i bubrege,
čaj je izuzetno dobar za prehlade, kod gripe i kod bolesti dišnih organa,
liječi od kroničnog i grčevitog kašlja,
protiv grčeva,
za umirenje ( opušta napete živce i daje dobar san),
liječi od padavice,
sprečava upalu pluća i dušnika,
liječi od bubrežnih kamenaca,
odstranjuje bore i pjege s kože lica,
sprečava ispadanje kose,
opekline i rane dobro je ispirati i oblagati čajem,
pospješuje stolicu,
i mnoga druga dobra svojstva ovog napitka.

Čaj od lipe pospješuje znojenje, pa se upotrebljava kod povišene temperature. Posebno se koristi kod gripe i prehlade, te hunjavice. Zahvaljujući svojim djelatnim tvarima, čaj od lipe, pomaže nadraženoj i oštećenoj sluznici, te se koristi kod upale grla i za ublažavanje kašlja. Čaj od lipe zna se koristiti za ublažavanje grčeva, ali i za smirenje živaca, te kod nesanice. Pored toga, lekoviti čaj od lipe se pokazao kao odlično rešenje protiv celulitisa (upale kože sa simptomima iritacije i natečenosti) tako što suzbija bakterije koje izazivaju to oboljenje. Ukoliko zamenite kafu čajem od lipe, mnogo bolje ćete se izboriti sa stresom, a i lakše ćete zaspati.

Lipa ima blagotvoran efekat na kardiovaskularni sistem, naročito kod hipertenzije, jer snižava krvni pritisak. Istraživanja britanskih naučnika pokazala su i da cvet ove biljke isceljuje i jača zidove krvnih sudova, čak i kada se radi o proširenim venama. Povoljno deluje i na samu krv, sprečavajući stvaranje ugrušaka. 
Deluje i protiv stvaranja plaka na krvnim sudovima i smanjuje mogućnost začepljivanja srčanih arterija koje srce snabdevaju krvlju. 
Na taj način smanjuje i rizik od srčanog udara. 
Međutim, osobe koje već piju lekove protiv stvaranja tromba ili za snižavanje pritiska, kao i druge lekove za srce, treba da budu oprezne prilikom konzumiranja čaja od lipe, jer on može dodatno da pojača njihovo dejstvo.
Čaj od lipe
Pravilna priprema čaja od lipe podrazumeva da se jedna do dve kašičice osušenog cveta preliju šoljom ključale vode, i napitak ostavi poklopljen da odstoji pet do deset minuta, posle čega se procedi i pije, više puta dnevno. Važno je da se čaj pije što topliji jer je tako najdelotvorniji. 
Međutim, treba voditi računa da se ne pretera u konzumiranju, jer preterano velike količine mogu izazvati srčane tegobe. 

NUSPOJAVE

kroz duže neprekidno vijeme uzimanja čaja može oštetiti srce, oprez kod djece i staraca... ali stvarno kad se priča o duuugim vremenskim periodima... 

Nema komentara:

Objavi komentar