Post Top Ad

Post Top Ad

loading...

četvrtak, 14. travnja 2016.

Matičnjak čisti krv, otklanja neraspoloženje i tugu, pomaže kod problema sa stresom


Matičnjak (Melissa Officinalis L.) iz porodice usnatica, naziva se još limunka, melisa, pčelinja ljubica, pčelinja metvica i rojevica.Matičnjak je poznat od najstarijih vremena te ga opisuju i hvale mnogi poznavaoci starih kultura.Matičnjak čisti krv, otklanja neraspoloženje i tugu,  pomaže kod problema sa stresom, nervozom i nesanicom te ima pozitivan učinak na gotovo sve unutrašnje organe.Riječ je o trajnoj biljci s jako razgranatom, četverouglastom stabljikom visokom do 60 centimetara.Listovi na dugim peteljkama jajolikog su oblika, po rubu jako nazubljeni i slabo dlakavi.Matičnjak cvjeta u maju i junu, a bijelo-žuti cvjetovi smješteni su u pršljenastim cvatovima u pazuhu gornjih listova.Cijela biljka miriše po limunu, a okus joj je aromatičan. Raste u blizini naselja, uz ograde, živice, u grmlju i šumama, a uzgaja se i u vrtovima. 

Za napetog čovjeka, izmučenog patnjom, bolešću ili životnim porazima u porodici ili u društvu, matičnjak je pravi lijek.

Ukratko, matičnjak pospješuje izlučivanje znoja i vjetrova, stišava grčeve i umiruje živce, jača, čisti krv, veseli srce, krijepi duh, te tjera crne misli.
Imajući u vidu učestalost duševnih oboljenja, bolesti živaca, oboljenja probavnog sistema, srčanih oboljenja, možemo slobodno reći da matičnjak posjeduje ljekovita svojstva za liječenje tih oboljenja.
U borbi za što boljim zdravljem čovjek je oduvijek želio preventivno djelovati, a matičnjak je rijetka biljka s antivirusnim svojstvima.
Stoga se koristi kod raznih epidemija gripe, viroza i slično. Duševni bolesnici i oni bolesni na živce liječe se matičnjakom i to najčešće biljnim čajem koji uz matičnjak sadrži i valerijanu, kamilicu, hmelj, lavandu, te metvicu.
Svi ti sastojci djeluju umirujuće kod anoreksije, depresije, histerije, hipohondrije, grčenja živaca, neuroza, lupanja srca, migrene, nesvjestice, napetosti, nesanice, neuralgije, stresa, straha, slabosti srca, tegoba s menstruacijom i kod zujanja u ušima.
Matičnjak potiče hormonalne aktivnosti, te ga preporučujemo kod problema sa štitnom žlijezdom. 
Razne čajne mješavine s matičnjakom primjenjujemo kod liječenja astme, glavobolje, grčeva u crijevima i maternici, katara želuca, disajnih puteva, hroničnog bronhitisa, migrene, nadutosti, premorenosti, povraćanja, proliva, prekomjernog umora, slabosti, i općenito želučanih teškoća.

Priprema čaja od matičnjaka


Priprema čaja od matičnjaka je vrlo jednostavna i upravo zbog toga bi se on svakako trebao naći u vašoj kuhinji. Čaj od matičnjaka vrlo rijetko uzrokuje nuspojave, pa je zato posebno koristan i za djecu.

Jednostavno jednu žlicu suhog bilja matičnjaka prelijte s dva decilitra vode, ostavite da odstoji par minuta, a zatim uživajte u njegovom opojnom mirisu i okusu.
Također, čaj od matičnjaka potiče hormonalne aktivnosti pa je zbog toga veoma koristan i kod problema sa štitnjačom.
Koristi se i za poboljšanje zdravlja srca, a osim što njime možete na prirodan način liječiti bolesti srca, konzumiranjem čaja od matičnjaka možete također prevenirati od istih.
Čaj od matičnjaka pozitivno djeluje na imunitet, lokalno se može primijeniti kod liječenja herpesa na usni

Nema komentara:

Objavi komentar